22 juli 2024

De Bedoeling 2.0 - Verhalen uit de praktijk

Binnen Thebe zijn we alweer geruime tijd bezig met het programma de Bedoeling 2.0 in de praktijk, we doen dit in 2024 bij al onze woonzorglocaties.

En ondanks dat we nog wat stappen te zetten hebben, horen we ook veel verhalen met hele mooie voorbeelden over hoe de Bedoeling 2.0 in de praktijk wordt toegepast door het samen of anders te doen. Nieuwsgierig naar de verhalen?  Lees hieronder het eerste interview.

Karin wil wél helpen, maar weet niet welke zorg ze mag verlenen 

Karin gaat drie keer in de week langs bij haar moeder die zelfstandig woont bij Guldenakker. Het valt Karin op dat mensen wel bereid zijn elkaar te helpen, maar dat het vaak onwetendheid is. “Ik weet niet wat er zich achter een voordeur afspeelt? Wat kan een cliënt wel of niet? En welke zorg mag ik verlenen?” De themabijeenkomst Samenspel helpt haar verder en ze deelt drie praktische tips. 

Tip 1: Betrek andere bewoners bij de zorg 

“Wat ik heel mooi vind aan de themabijeenkomst Samenspel: je hoort eindelijk eens het verhaal van andere bewoners, naasten en zorgmedewerkers. Zo sprak ik een man die iedere week samen met zijn moeder met dementie een wandeling maakt. Op de locatie ving hij op dat de buurvrouw van zijn moeder momenteel geen hulp heeft van een naasten. Dus stelt hij in goede afstemming met de zorg en de bewoonster voor niet alleen zijn moeder, maar ook haar buurvrouw mee naar buiten te nemen. Samen trekken ze eropuit, met als resultaat: een blije moeder dankzij het gezelschap, een dankbare bewoonster en een voldane zoon. Op deze manier kun je echt van betekenis zijn voor een ander. Win, win, win dus!”  

Tip 2: Breng vraag en aanbod bij elkaar 

“Wat in mijn ogen heel belangrijk is: breng vraag en aanbod bij elkaar. Zo is er een WhatsApp groep met een groot aantal vrijwilligers die binnen Thebe voor het team Welzijn klaarstaat. Als er een hulpvraag is of ondersteuning bij een activiteit nodig is, wordt deze vrijwel altijd opgelost. Deze laagdrempelige manier van communicatie zorgt ervoor dat je als vrijwilliger zelf bepaalt waarop je wel of niet reageert. Niets moet, alles mag. WhatsApp is een mooie manier om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Als wij als vrijwilligers weten wat er nodig is, kunnen we daar nog beter op inspelen. Om in de toekomst nog meer dingen samen te doen.”  

Tip 3: Neem iedereen mee in deze manier van zorg  

“Er zijn mensen voor wie de verandering erg snel gaat. Sommige mensen uiten dit in weerstand, andere mensen vinden het juist moeilijk om zichzelf uit te spreken waardoor je makkelijk aan die mening voorbijgaat. Het is belangrijk dat we deze mensen blijven betrekken en vooral helpen door vragen te stellen als: wat doet dit met jou? Wat vind jij belangrijk? Hoe kunnen we dat anders oplossen? Zo maken we ons samen klaar voor de zorg van de toekomst.”  

Dit is het eerste interview in een reeks van interviews over de Bedoeling 2.0.